Norsk arkitektur og design

Det å tenke interiør er slettes ikke et nytt fag. Likevel er mange av de interiørdesignerne og interiørarkitektene som er mest kjent i Norge i dag, av nyere dato.

Krista Hartmann

Allerede i 2003 ble Krista Hartmann Interiør AS etablert og har siden vokst seg til et kjent navn i bransjen. Krista Hartmann konsentrerer seg mest om det private markedet og har opparbeidet seg en referansebunke av fornøyde kunder. Krista Hartmann selv har studert ved University of Brighton og hos Statens Kunst- og Håndverksskole i Oslo. Hun er medlem av NIL som er Norges interiørarkitekters landsforening. Krista Hartmann har i de siste årene blitt anerkjent også i utlandet og mottok i 2016 prisen «Highly commended» i London.

Wille Interiør AS

Anemone Wille Våge er et svært kjent navn innen norsk interiørdesign. Gjennom firmaet Wille Interiør AS har hun hatt ansvaret for tungtveiende prosjekter som kongeleiligheten på Slottet i Oslo, Theatercaféen, Eik Annen Etage på Hotel Continental, The Thief på Tjuvholmen, Lille Ulefos, Hotel Post i Göteborg og Hotel Union Øye. Hotellene og kaféen er prosjekter som du gjerne kan besøke og ta en nærmere titt på, mens kongeleiligheten nok bare er tilgjengelig på bilder. Anemone startet som interiørdesigner allerede i 1989, da begynte hun med arbeidet som en stylist for magasiner og blader. I 2010 kom Anemone med en egen bok, Interiørdesign på Aschehoug Forlag.

Christian’s & Hennie

Et annet veletablert og velrenommert interiørfirma i Norge er Christan’s & Hennie. Firmaet er arbeidsplassen til 7 dyktige arkitekter og designere samt 2 sjefer. Christian’s & Hennie er det yngste firmaet nenvt hittil, etablert i 2007, men det har likevel rukket å opparbeide seg en fornøyd kundekrets og et godt renomme. Særlig fordi Helene Hennie allerede i 2007 mottok «The Andrew Martin International Interior Designer of the Year». Dette var ikke helt uventet for Helene. Hun har vært nevnt i konkurransen om prisen siden 2000. Hun er faktisk den eneste som har vært med i konkurransen 15 år på rad siden den gang. Mye av det som likes av hennes arbeide, er den flotte designen som hun har gjort for den norske møbelfabrikken Slettvoll. For deg som er i hovedstaden, så kan du se designene utstilt i Skovveien 6, ellers kan du også ta en titt på nettsidene til Christian’s og Hennie. Her er det mye vakkert og inspirerende å se. Yachter, leiligheter, hytter og restaurant Südøst i Oslo. Det er vanskelig å beskrive stilen. Designet for Slettvoll er nok i den skandinaviske kategorien, men tar du en titt på prosjektene på nettsiden, så vil du se en litt tyngre stil enn den florlette skandinaviske. Bak det ligger det nok at interiørdesignerne og –arkitektene også må tilpasse seg stilen til kundene og nærme seg det som kunden ønsker. Derfor blir interiørdesignerne og –arkitektene til profesjonelle kunstnere som finner det funksjonelle i det estetiske og som finner det estetiske i det som kunden ønsker å bruke rommet, restauranten eller båten til. Det skal skapes noe gjennomført og eget, personlig og praktisk. Så er det opp til interiøret.