Verdensberømte bygninger til å inspirere deg

I de siste årene har norske Snøhetta utmerket seg både i Norge og internasjonalt med sine vakre, spesielle byggverk. Med alt fra operaer, hoteller, høgskoler, hytter til noe så enkelt som benker i Guatemala, så er det helt sikkert at Snøhetta er etablert der på stjernehimmelen av arkitekter. Det er hyggelig for nordmenn at Snøhetta utmerker seg såpass, likevel er det et stykke igjen til vi kommer på linje med den virkelig spennende arkitekturen i verden.

La Pedrera

Ta for eksempel La Pedrera i Barcelona. La Pedrera er et annet navn for Casa Milà. Det er den kjente arkitekten Gaudi som har tegnet og planlagt dette fantastiske bygget som nesten er helt fritt for hjørner. Huset kom på UNESCO sin kulturarv-liste i 1984 fordi det er så unikt i verden. Inne i huset er det et museum og på toppen av bygningen en merkelig takterrasse som mer bukter seg enn ligger stille. Her kan du nyte en konsert eller to om du er heldig. Gaudi står bak flere spennende bygg i Barcelona og du kan kjenne igjen den bølgende stilen når du møter på de byggene som er tegnet av ham. Han har så absolutt vært med på å sette Barcelona på arkitekturkartet i verden.

Colosseum

Det gamle amfiteateret i Roma er viden kjent. Kanskje nettopp på grunn av sin runde, fine form, fordi bygget holder stand eller fordi det har en stor historisk verdi. Med Roma som maktsentrum, så er Colosseum en sentral bygning i historien. Her opptrådte de stolte gladiatorene, her møtte Cesar folket, her var det «brød og sirkus» til folket. Ja, bygningen rommer mye historie. Likevel, den runde, vakre formen er eksepsjonell og bygget er en arkitektonisk perle, selv uten den sterke historien som ligger i murene.

St Paul`s Cathedral

Det er ikke bare italienerne, eller de gamle romerne, som har tenkt rundt. St Paul’s Cathedral i London troner på toppen av Ludgate Hill med en enorm kuppel. Dette gudshuset har tronet der i over 300 år. Kuppelen er Londons største kirkekuppel og du kan gå de 528 trappetrinnene gjennom tre stadier for å beundre både utsikten og den vakre konstruksjonen. Da kommer du opp 85 meter over London og kan nyte en 360 graders utsikt over byen. Kuppelen er vakkert konstruert og den er vel verdt en kikk nedenfra også.

Lotus Temple

En annen perle på arkitekturhimmelen er Lotustempelet i Delhi, India. Dette gudshuset er bygget som en vakker, hvit Lotus og har, akkurat som en kuppel, en rund form som buer oppover mot midten. Tempelet har en høyde på 34 m, ble tegnet av arkitekten Fariborz Sahba og stod ferdig i 1986. Et nydelig bygg og en fryd for øyet.

One World Trade Center

Selv om gudshus gjerne troner på toppen av listen over vakre bygg i verden, så finnes det mye spennende arkitektur bygget for andre formål også. Et av disse er One World Trade Center i New York. Dette fantastiske 546 meter høye bygget med vinduer så blanke som speil der det peker mot himmelen, stod ferdig i 2013 og åpnet i 2014. Det har hele 104 etasjer og du kan besøke bygget for en matbit, om du vil. Det er arkitektene David Childs og Daniel Libeskind som har tegnet byggverket.